Make your own free website on Tripod.com
intro.gif (9480 bytes)

Pengenalan
Sejarah #kekek
Ikan Kekek
Peminat Ikan Kekek
Aktiviti #kekek
kekeklog.gif (45881 bytes)

 

 

 

tubuh.gif (7780 bytes)

kek.gif (1441 bytes) merupakan nama bagi sejenis spesis ikan yang terdapat di perairan kita. Bagi pencinta IRC...kek.gif (1441 bytes) adalah satu channel di mana setiap ahli adalah seolah-olah mempunyai tali persaudaraan yang kukuh. Walaupun
bilangan ahlinya tidak ramai tapi pengunjung
kek.gif (1441 bytes) rata-ratanya bersifat peramah dan tidak lokek berkongsi sebarang ilmu pengetahuan yang ada dalam diri masing masing.

mula.gif (9510 bytes)

Sejarah kek.gif (1441 bytes) bermula pada pertengahan tahun 1997di server Microsoft. Sebenarnya pada ketika itu, beberapapa ahli kek.gif (1441 bytes) (Generasi 1) berkumpul dan berjumpa di sebuah channel yg dipanggil #kampong yang dikepalai oleh Atok.
Masa tu, kalau tak silap...yg ada termasuklah Petum aka Kirrana, Vodoo, LilacBlue, Diq, Cukur, Lizzy, Angah. Kemudian, ntah macamana, pada suatu hari, Kirrana dan Vodoo rasa agak kurang senang dengan sikap Atok yang
agak keterlaluan jadi mereka berdua telah mengasingkan diri dari #kampong membawa haluan masing-masing. Yang lain masih di situ kalau tak silap. Pada masa yang sama, Kirrana baru mahu mula berjinak jinak dengan IRC. Hendak dijadikan cerita.....berjumpa dengan Lengkuas di channel #mamak
atau  #kampung...tak ingat dah. Dan Lengkuas dengan bermurah hati telah sudi untuk mengajar Kirrana menggunakan IRC...termasuklah memberi file Pirch32 sebagai alternative kepada ComicChat. Selepas itu, Kirrana banyak menghabiskan masa bersama Lengkuas dan Lengkuas sering memberi tutorial di  channel yg berlainan. Byk channel yang di"buka" semata-mata utk tujuan tutorial. Walaubagaimanapun, channel itu semua tidaklah di registered. Antara channel yang digunakan bagi tujuan tutorial ini termasuk lah: #kangkung,
#kuas,
kek.gif (1441 bytes) dan pelbagai nama yang lain. Kirrana pula byk menghabiskan masa di kek.gif (1441 bytes) bagi tujuan utk membuat latihan yg diajar oleh Lengkuas. Sesekali ade jugak menjenguk #kampong tapi suasana telah berubah tidak semeriah dulu. Ntah macamana...terjumpa lak dgn Vodoo dan akhirnya mereka berdua mula bertemu di kek.gif (1441 bytes)....(amboiii cam bercinta lak...hik hik hik.) Setiap kali berjumpa sering memperkatakan ttg #kampong dan sikap Atok yg
kurang disenangi. Pernah sekali tu, mereka berdua melawat #kampong dan telah diekori "keluar" oleh LilacBlue dan Diq. Dan akhirnya
kek.gif (1441 bytes) dijadikan tpt pertemuan sahabat2 akrab. Sungguhpun begitu ahlinya amat terhad cuma 4-5 org sahaja. Tak pernah melebihi 7 org kalau tak silap.

cerita.gif (5687 bytes)

Biasanya cuma 4 org sahaja. Begitulah kek.gif (1441 bytes) sehingga semakin dikunjungi oleh Cukur, Liizzy dan Angah. Kemudian apabila server Microsoft buat hal....kek.gif (1441 bytes) telah berpindah ke Dalnet hinggala ke hari ini. Kredit harus diberi kepada LilacBlue kerana telah banyak membantu kepada segala urusan "advertising" dan "Home Hospitality" kek.gif (1441 bytes) kepada setiap pengunjung kek.gif (1441 bytes). Rata-rata kek.gif (1441 bytes) kini terdiri dari kebanyakan kawan LilacBlue. W'b'pun pada  awal dulu, jumlah op kek.gif (1441 bytes) hanyalah terhad kepada 3 org iaitu Kirrana, LilacBlue dan Vodoo atas sebab2 keselamatan dan keharmonian. Tapi setelah beberapa ketika jumlah op itu telah bertukar dan kini hanya Lilac sahaja yg tahu jumlah op sebenar di kek.gif (1441 bytes). (For me personally as the founder of the
channel, i think there are too many op in the channel and i don't think we need that many. Cuma dari pandangan mata kirr...sometimes when the new ppl hold the op and when the original op comes into the channel, they do not pass the @ to the "senior" op and that is quite sad as
kek.gif (1441 bytes) is built from respect and trust for each other. Bukan ler apa...cuma kek.gif (1441 bytes) is not like before anymore and true enough everything change including kek.gif (1441 bytes) especially when we're heading toward the millenium. But over all, kek.gif (1441 bytes)
is GREAT and nothing is better than seeing the First Generation chatting in the main window!!!....and that's a FACT!!!!

From the heart of the founder,
hana.gif (6918 bytes)line.gif (1247 bytes)

 

Pengenalan | Sejarah | Ikan Kekek | Pengunjung Setia | Aktiviti